torsdag, juli 30, 2009

Mamma Mu:s barn är nyfikna

I en av hagarna på Kvarnnibble håller det här gänget till. Oj, så söta! Kalvarna är också så sjukt nyfikna. De får mig att dra parallellen till människan, som också av sin natur är sjukt nyfiken (undantaget några få). Jag är nyfiken, jag tycker det är roligt att vara nyfiken och jag vet att min nyfikenhet retar vissa, vilket också är kul.

Det är som om det är fult att vara nyfiken ändå är alla (nästan) det, men av någon konstig andledning förnekar de flesta sin nyfikenhet. Ja, om de inte är en nyfikenhet av det mer akademiska sättet. Jag vill veta hur man bygger en bro till månen. Då är nyfikenheten okej.

Men om du bara allmänt vill hålla redan på saker och ting, det som kallas skvaller, då är det tabu. Det är ungefär som om du frågar vad folk läser för tidningar - ingen läser Se och Hör eller Hänt extra, likförbannat är det dom tidningarna som säljer bäst - konstigt.

Kalvarna i hagen de är i alla fall sjukt nyfikna och verkar inte ha några som helst problem att visa det. Men dom är inte bara nyfikna, dom är också så sköna när de lugnt ligger och idisslar. Nyfikna och lata - kanske är kossorna mer släkt med människan än vi tror!





Onödigtvetande är att valar idssalar också, å andra sidan idisslar valar inte då de har animaliska ämnen som föda.

:-)

tisdag, juli 28, 2009

Samma farfar!

Om jag fattat det hela rätt har Royal Raring (min hingst) och Rubin Royal (som filmen nedan visar) samma farfar - Rubinstein. WOW!

Ja, jag vet att det finns massor av avkommor från den hästen, och det är väl tur med tanke på vad Rubin Royal visar upp.

Kolla in den här ritten och vänta, håll ut (inte svårt jag lovar) till det gått 3.30 minuter - då kommer traven, den förlängda traven. Om jag någon gång skulle hamna på en häst som travar så flott, sitter jag förmodligen inte kvar.
He he he, lika bra att fortsätta sitta på åskådarplatsen.

Mitt nästa mål är att åka till Tyskland på visning. Det ska bli kul!

måndag, juli 27, 2009

Kollamasken

Det är bäst att kolla masken ibland. I dag var det dags. I helgen flyttar Lyckan och Balans ner till ridhusstallet och jag vill bara kolla först så de inte har mask. Jag tror inte Balans har det eftersom hon ganska nyligen är avmaskad. Men hur det står till med Lyckan återstår för Kollamasken att ta reda på. Jag skickar in lite träckprov och så får jag svar inom ett par dagar. Nice c",)



Jag tycker det är bra att göra så här. Då slipper jag att trycka i dem massa avmaskningsmedel hela tiden. Det är ju faktiskt inte heller bra.

Jag får svar om ett par dagar.

Snart ska jag börja packa ner deras saker ur stallskåpet för att lättare kunna flytta över allt på lördag. Jag ska ju bara rakt över gården. Det ska bli sååå skönt att få komma dit. :-)

söndag, juli 26, 2009

Rally- någonting!!!

Alla heter de Rally- någonting, Rally-Sven, Rally-Per osv... Just nu hjälper jag Uffe och ger hans fem unghingstar mat medan Uffe är bortrest. Själv tycker jag det är lite roligt eftersom jag följt dessa hästar från att de var små föl. Nu börjar de bli stora drasuter på lösdrift. Alla fem var från början Rarings polare. Men i dag när jag var hos dem insåg jag hur stora alla fem har blivit. Det känns som de är mycket större än Ludde och Raring. Det ska väl vara så antar jag. De här är travhästar och ska väl i höst börja tränas. Raring och hans gäng ska lulla runt minst ett år till.

Skoj är det i alla fall att få åka till Rally-gänget och ge dem mat och kolla in hur de mår.



Raring är numera herr på täppan i sin hage. Jag tror dock inte han skulle ha en chans bland de här killarna. Då skulle han nog ramla ner i hierarkin igen.

Nu är det lunchdags!

Cam :-)

lördag, juli 25, 2009

Filmtajm på lördagkväll

Jag vet att det inte låter sunt...men sent på lördag kväll hittade jag den här filmen på Youtube. Det är Rarings pappa Rubignon. Jag har glömt hur förtjust jag är i den häst och hur vacker jag tycker han är... suck... vad vore en bal på slottet...men kanske en dag är Raring där och slår ut sin farsa på dressyrtävlingen.

Japp, det är vad jag gör en lördagkväll, he he he

Kanske ska tilläggas att i kväll när jag var och gav Ludde och Raring deras betfor så såg Raring mer ut som en häst från familjen Hedenhös. Kardborrar i hela sin solblekta man, skitig och slaffsade betfor i hela fejan. Kanske ska jag ta med mig min handdator till hagen och ha filmvisning för Raring och Ludde. Tja, dom borde få någon form av förbild att efterapa.




I morgon ska min son och jag motionera. Kl 18.00 ska Annika och jag rida lektion för Ullis: Det ska bli skitkul för llis är superbra att rida för - hon är toppen!

fredag, juli 24, 2009

Lunchtips i sommar!

Om du vill göra en snabb, god och nyttig lunch är omelett toppen!

Bara röra ihop ett par ägg, salt och lite vatten. På dagens lunchomelett lade jag på crabbfish, rödlök, paprika samt några blad färsk basilika. Klar att lägga på tallriken. Lite pesto och några stänk balsamvinäger. Hur gott som heslt och är klart på fem minuter.

Det ska vara lätt som en... på sommaren!

torsdag, juli 23, 2009

Salong stallgången!

I dag var det dags att frissa manen på Balans. Fram med mansax, knivar och allehanda tillbehör. Rycka! Nej, jag rycker inte en man. Jag kan hålla med om att det blir snyggare, men jag orkar inte rycka en man. Jag tycker att jag är kanske noga med allt annat runt omkring och med mina hästar. Men när det kommer till manen är jag lat! Jag pallar inte rycka en man. Jag klipper och använder en fusksax/kniv. Och resultatet blir snett, vint och lite hackigt. Helt okej i mina ögon.

Så får det bli. Och om någon frivilligt anmäler sig att rycka Balans man - välkommen!
Det händer nämligen att folk blir så trötta på mig att de frivilligt erbjuder sig att rycka manen. Ullis, för att ge ett exempel, hon rycker manen på Lyckan.
Grattis Lyckan!

Balans däremot får stå ut mde mina skönthetsbehandlingar tills någon frivilligt anmäler sig.

Balans - drog nitlotten den här gången!



I morgon är det fredag och då ska jag rida i ridhuste tror jag. Träna på min sitts och hitta knapparna i höger galoppen.

:-)

onsdag, juli 22, 2009

Nyverkade hovar!

Annika och Therese (ni vet hon som köpte bling bling till sin häst)hjälpte mig att ta in smågrabbarna i dag. Raring och Ludde skulle verka hovarna. Det gick bra att ta in dem. Men satan i gatan vilka fegisar de är. Det går sååååå sakta, så sakta att gå i väg från hagen. (märk väl att det inte står några hästar kvar i hagen). Väl och vackert inne i boxen så fick de vänta på hovslagaren. Klockan 10.00 kom Johan. Det gick lättansplätt. Visst viftade dom lite med frambenen men inte nämnvärt. Grabbarna var duktiga.

Därefter fick de flytta hage. Nu står dom återigen i en hage med mycket gräs. Jag har flytta över saltsten och mineralbaljan. På kvällarna få de nu också lite betfor av mig. Det är gott!



I kväll ska vi prova en hoppsadel på Balans och hoppa lite. Jag vill också gärna vara med på Stigsbergs hopptävling den 8 augusti - med Balans. Då får Lyckan nöja sig med att heja på!

tisdag, juli 21, 2009

Stadsbesök!

Catrin, min bästis från stan, kom förbi Bålsta idag. Supertrevligt att träffa henne. Efter lunch på Åbergs museum (mitt favvoställe) tog vi en sväng till hästarna. Catrin har inte tidigare sett Balans utan bara Lyckan. I dag fick hon träffa båda. Vi gick givetvis förbi Raring (Fluring) och Ludde också. Ludde och Raring är alltid så trevliga och sällskapliga. Jag babblade om hästarnas stam och olika hästar, Catrin pratade om personerna i hästarnas omgivning. Det verkar inte vara så många som är lika insnöade som jag är i mitt hästintresse.

Hursomhelst, nästa gång Catrin kommer ska hon få rida! HURRA!

Hejsan!


Morötter, gott!


Morötter här också, toppen!


Kolla vad ljus Balans har blivit. Hon som normalt ser svart ut! Mörkbrun.


Grabbarna i hagen!


I morgon kommer hovslagaren till Raring och Ludde.

Bling bling på Vegamix!

Therese har varit i Falsterbo den gånga vecka. Där tittade hon tydligen inte bara på hästar, hon shoppade också. Som det här fina bling bling pannbandet. Oj, vad Vegamix var fin i kväll när han glittrade runt i ridhuset.

Jag vill också ha ett sådant bling bling till Balans och Lyckan. De skulle bli såååå fina. Therese ska också beställa snygga namnskyltar till våra hästar. Skyltar vi kan sätta upp på boxväggen. om en och en halv vecka flyttar Balans och Lyckan till ridhusstallet - där ska de nya skyltarna sitta.

Vega visar gärna upp sig med sitt nya pannband!


måndag, juli 20, 2009

Hovslagare och Sommarapoteket!

Få se nu...hummm vad är det egentligen för preparat jag använder mig mest av under sommaren? BROMSSPARY! Japp! om ingen olycka händer är det absolut broms och flugspary.

Jag plockar visserligen en hel del fästingar på mina hästar. Flest på Raring faktiskt. Jag tar dem med nyporna. Har därför aldrig provat en fästingplockare, men eftersom jag nyligen fått en tillsammans med lite andra saker kanske det är på sin plats att prova. Å andra sida kan jag vara säker på att jag förmodligen har glömt kvar den i bilen när jag behöver den.

En annan suverän uppfinning är vetflex som med kan användas året runt. Självhäftande bandagelinda. Den är bäst i alla lägen.

jo, en sak till jag kom på - jag tar apotekets ögontvätt för hund och katt till mina hästar och baddar ögonen.


För övrigt hade Lyckan en tappsko i dag. Uffe hjälpte mig att plocka bort den lösa skon, lite pinsamt eftersom jag sa att den satt fast hårt - och sanningen var att det gjorde den inte alls. Äsch...det var väl för att jag blev nervös. Uffe har iaf återigen visat prov på att han är en väldigt snäll person, men MYCKET tålamod!

Eftersom hoven var lite trasig ville jag naturligtvis få på en ny sko så snabbt det gick. I samma veva dök en hovslagare, som ofta verkar på Kvarnnibble, upp - jag frågade om hon kunde slå på Lyckans tappsko. Men näää... hon hade inte tid!

Jäklars tänkte jag, eftersom jag redan ringt fem andra hovslagare samt Mälarkliniken och Ultuna. (Semestertider, försök få tag på en hovslagare då.) Till slut svarade Johan, som idag har jouren på Mälarklininen, "Du kan få komma kl 13.00 så klämmer jag in din häst då" JIPPI! Sagt och gjort jag for i väg med Lyckan dit och nu sitter skon på plats. TACK JOHAN PÅ MÄLARKLINIKEN! Det resulterade också i att han kommer på onsdag och verkar Raring och Ludde. YES!

Nu är jag glad igen!

Dags att dricka kaffe.

:-)

söndag, juli 19, 2009

Ullis bor granne med grabbarna!

Ullis bor på Kvarnnibble där våra hästar står uppstallade. Skitkul! För om man sitter på Ullis veranda då kan det hända att Raring, Ludde och Torsten kommer förbi. Hagen går precis utanför hennes baksida. I går kom de kom det en sväng och sa hej när Ullis satt där.

Hagen som de går i är väl kuperad vilket är toppen för deras växande kroppar. Uffe flytar runt grabbarna ofta så de står alltid i hagar med mycket mat och ger god variation. Troligtvis kommer de snart få flytta till annan hage.
Men just nu går det just runt knuten av Ullis hus.

Bilden tagen från Ullis solstol.


Lyckan och Balans fick jobba i pessoaselen i dag. Korta pass! det gick väldigt bra och båda verkade väldigt nöjda.

I morgon ska jag få vara med Anki och Lena när de rider lektion för Ullis, det ska bli bomarbete!

Jippi

fredag, juli 17, 2009

Sommarbad och bryggor!

Jag var i stallet 06.30 i morse. Mocka och allt det där, red och målade Lyckans box. När jag fyllde på foderpåsarna möte jag Uffe och vi växlade ett par ord om det fina väder.

-Ja, det är riktigt badväder idag, sa han.

Och självklart, han hade rätt! Men först var jag tvungen att fixa en saltsten till Raring och Ludde. Sagt och gjort!

Sedan for jag och Ullis i väg till pappas brygga. he he he nu ser jag ut som en kräfta - efter en hel dag i solen. Oruttat! Solskyddssalva! Var finns den när jag behöver den? Inte på bryggan iaf.

Hursomhelst - det var bra att Uffe nämnde att åka och bada.

Sommarens första bad! ;-)

torsdag, juli 16, 2009

Dagenefterfrukost!

Det blev en lyckad kväll i går. Har äntligen vaknat till liv. Vi drog runt på söder och besökte lite olika barer. Och så Debaser - där träffade vi ett par jobbarvänner till mig. Drack mer! Tillbaka till söder.

Det var lite härligt ändå att vi blev uppvaktade, för det blev vi både jag och Ullis.
Vi ska snart göra om utekvällen innan sommaren är slut. Det är så skönt att kunna ta det lugnt hem för att väder och sommarkvällar tillåter det. Så nog kändes kvällen lyckad!

Nu ska jag chilla lite till, sedan åker jag till mina fyrbenta vänner i stallet.

Och så var det dagenefter frukost på Café Cesar - helt galet gott!


Ullis hemma - rastlös, fick väl smak av gårdagen. Nu ska hon ut och traska med sin nya i-pod i öronen, full-laddad med sköna toner.


Jag ska rida lektion för Ullis sen, hu, vågar inte änns tänka på hur hon kommer att låta mig jobba!

,

onsdag, juli 15, 2009

Partykväll!

Allt är klart i Hästfabriken för dagen, hästarna är ridna och klara, eller Lyckan blev longerad idag - SUPERFIN! Smågrabbarna har fått nytt och fräsch vatten och är visiterade. Mockat samt att foderpåsarna färdiga så Lyckan och Balans klara sig till i morgon eftermiddag.

Nu ska jag vila ett par timmar åker sedan och hämtar Ullis. I kväll ska vi ut på en partysväng - förmingel - middag - party.

Vi sover i stan och äter en härlig frukost på kondis i morgon. TOPPEN!

Vi hörs i morgonkväll!

Längtar!


Drinkar!


Får ta det lite lugnt kanske, ska rida lektion i morgn :-)

c",)

tisdag, juli 14, 2009

Smultron är gott!

Både Ludde och Raring tycker smultron är gott. I kväll när vi gjorde den vanliga visiteringen av små grabbarna bjöd Ullis Ludde på ett par smultron. Han tuggade genast i sig bären. Jag själv bjöd Raring för ett par dagar sedan och han åt upp de små röda bären med god aptit.

Alla tre, Raring, Ludde och Torsten, har fått flytta till en, för dem, ny hage. Den är väldigt kuperad och med två branta backar. Superbra för deras små kroppar. Det är kanon att de får flytta runt till olika hagar. Hittills har de gått i bra hagar med lite upp och ner och små kullar så de måste lyfta på benen. De kommer att bygga sig så starka och sega, det här är bra för deras framtid att få gå i olika miljöer och olika kuperade hagar. TOPPEN!



Mammas trädgård

Min mamma har en väldigt fin lite trädgård. Jag tror, fast hon gnäller lite, att hon gillar att pyssla i den och hålla fint. Hon skryter gärna om sin kaktus som är över 40 år. Den fick vi ärva av min farmor. Mammas fiskdamm gillar hon också att prata om, likaså alla fina rosor och andra blommor som dyker upp lite här och där. Och inte minst hennes lilla trollhörna som är mest effektfull på kvällen då det lyser litegrann på trollet. Det gillar småbarnen att titta på.

Pudel är ett ständigt inslag i mammas trädgård!






















måndag, juli 13, 2009

Crullis på långa tyglar!

Long Reining, eller på långa tyglar. Jag tycker Tessan som står uppstallad på Kvarnnibble är rolig. Hon jobbar jämt med sina hästar och funderar ut lösningar på hennes träningar.

Nyligen har hon varit på kurs eller nått åt det hållet i Long Reining. Hon är överlycklig. Hennes ena häst Vegamix har problem med ryggen och den andra Crullis är en unghäst. Nu ska Tessan prov Long Reining med sina två pållar. Då jobbar man med sin häst från backen och har extra långa tyglar. Hästen slipper på så sätt en ryttare som inverkar på ryggen och den får lära sig att bär sig själv i fler olika gångarter, jag tror att det är något sådant. I går visade hon mig i ridhuset hur det funkade med Crullis. Kul att se, inget jag kommer att prova på den närmsta tiden.

Men jag tycker Tessan är superduktigt med sin hästar eftersom hon alltid jobbar och stimulerar dem med uppgifter. Nu hoppas jag det går bra med långa tygelabetet och så kanske hon kan få lära mig lite mer vid ett anat tillfälle!

Go Tess go!

Här, måndagmorgon, det är dags för Crullis att jobba på långa tyglar igen!


Det går att läsa fäljande om Long Reining:
Ett arbete som är utvecklande för både häst och människa är arbetet där man går på marken i höjd med hästens kruppa och har sina händer förbundna till hästens huvud med långa tyglar. Man eftersträvar en lätt kontakt, arbetandes på eftergiften, där hästen på egen hand utför stärkande arbete upp till skolorna ovan mark.

:-)

Raring och Ludde slopar masken!

Men det var inte bara stallstädning på söndag. Vi avmaskade Raring och Ludde. Uffe kom med medel och så hjälpes vi åt och avmaskade grabbarn i hagen. Där efter åkte vi med Uffe till ett av hans travsto och hennes lilla stoföl, så fick de också en kur.

Det var lättar att maska grabbarna än lilla fölet, hon hade nämligen en del åsikter. VILL INTE BLI AVMASKAD! Såklart, hon inte ville. Men det gick bra iaf. Det är helt troligt vad gulliga fölen är och att de följer sin mamma var hon än går. Uffe tog ut henne och fölet från hagen och ställde dem i en utbox, lättare så än att jaga runt i en hage. Och fölet följer så klart snällt med. Urgullig. Uffe är cool, han har jobbat med djur hela sitt liv. Utåt känns Uffe alltid lugn när han hanterar djur. Han är min idol, en av dem iaf. Anders Borg är ju som bekant en annan av mina idoler och förebilder:-)

Grabbarna i hagen Ludde och Flur (Raring)


Lilla stofölet!


Mammasto!


Nu ska jag gå och måla brädor till huste! Vilket jävla semester göra!

c",)

Party på stan!

I lördags drog jag och Ullis in till den kunliga huvudstaden för att äta och ta en drink. Det var urmysigt att komma in till stan och få kolla in lite folk. Vi togs oss till söder. Käka på Bara Vi på Skånegatan, nice litet ställe, snygg bartender! Sedan gick vi en sväng kolla in lite ställen, stannade en tag på Snaps, drink! Gick över gatan till den nya bara på hörnet av hotell Malmen. Dom har verkligen fräschat upp stället, men näää, tristfolk och alldeles för många sönderrökta tanter. Inte hög raggfaktor!







Vi avslutade med att möta upp Fluffet för en fika - sedan hem och sussa. På söndagen var det spolning av stallet.

Och söndag - hur rörigt kan det vara när man spolar ett stall? INGEN ORGANISATION! Självklart mitt fel också. Men på någon löjlig ledarskapskurs har jag väl lärt mig att jag måste lite på andra när man jobbar i en grupp! DET GÅR INTE! inte när vi ska spola stall iaf. Jag borde naturligtvis kollat att högtrycken fanns där redan på kvällen, eller hyrt en egen. Kollat med Uffe hur man får spola så inte säkringar ryker, kollat av en extra gång alla alla verkligen skulle vara klara kl 08.00 med att tömma boxar. Så vi hade kommit i gång prick kl 08.00 som det var sagt!

Inte förlita sig på sjusovare och uppställningsvakter och kom försent!

Nästa år får jag vara bättre påläst och kollat utrustningen dagen före samt bara lite på en person - MIG SJÄLV!

Fast med lite humor så ler jag åt kackafonin.

:-)

lördag, juli 11, 2009

På Kvarnnibble idag

Okej! Vad har hänt på Kvarnnibble i idag? Ja, vad som hänt utanför min inskränkta hästvärld på gården vet jag tyvärr inte (synd för jag är såååå jävla nyfiken), men jag vet vad som hänt runt fötterna på mig.

Först var det dags att släppa ut Lotties hästar - från nästa vecka släpper jag ut och in själv, tills jag flyttar ner till ridhusstallet. Det sker den 1 augusti. Det ska för övrigt, nu när jag mognat i tanken, bli JÄTTESKÖNT! Tänk att bara få ha att göra med våra sex hästar som står uppstallde där. Och bara ha kontakt med Uffe i gällande frågor om anläggningen - det är alldeles tillräckligt och supernice! Det blir bra!

Efter utsläpp idag - ridning. Jag och Balans i ridhuset. Ullis på Lyckan. Annika hjälpte mig i galoppen. Jag vill att Annika alltid är där och hjälper mig. ja, när inte Ullis står i miotten och ger mig lektion. Jo, jag mockade innan ridning.

Efter ridning. Utsläpp. Och så en motionspromenad med Annika, gå, gå, gå det är tydligen bra för gummfläsket! JIPPI!

Jag och Annika var också uppe hos Raing och Ludde och kollade på killarna. Vi mötte Uffe på en gräsklippare i allén som muttrade något om - ska vi avmaska hästarna nu - näää, i morgon kanske, eller på måndag. Jag lovade nämligen Uffe i går att INTE störa honom i dag, jag har ju normalt rätt många frågor.

Hos Raring. Hans knä var bättre inte alls så varmt som i går. Raring har haft ett sår på knät, oj oj oj, jag har varit sååå orolig. Men nu ser det bättre ut, litn skorpa kvar men inte farligt.

Sedan släpade jag och Ullis fram hennes tävlingsskåp (som typ stått i ett hörn i två år och dammat)och rensade ur det. Nu är det rent och fint. Jag smörjde alla lädersaker som var på väg att helt torka ihop. Fin fint, Anki kommenterade det hela (samt passade på och ge mig ett gliring för dåligt uppdaterad blogg, hummm)Men nu så!!! HA!

Efter ridning ut till hagen - Lyckan alltid på sin vakt.


Halvsyrran Balans, okej, vad häder? Hon är också rätt vaken av sig. Men inte den här dagen :-)


Balans har superbråttom ner med huvudet i gräset - MAT! och, jag håller med, jag tänker också en hel del på mat!


Och så upp till grabbarna - här kommer de knallade genom skogen!


Men, något i busken var tydligen mer intressant! VAD???


Det kliar på Raring!


Och så hittade vi den här hingstkartan i Ullis tävlingsskåp, och ser man på Lyckan och Balans pappa Acacio. En mycket ung Acacio. Lyckan är så lik honom.


En ung ung hingst! Vilken kille!


I morgon ska jag spola min box oxh göra rent i stallet. Och så hoppas jag på bomarbeten med hästarna!

Nu in till stan och äta smat ta en drink!

c",)