måndag, november 10, 2008

Anky van Grunsven söker hoppkavaljer?

Holländarna har fattat att och Anki är mer populär än fotbollsstjärna! ÄNTLIGEN!

Dressyrens världsetta Anky van Grunsvensöker hoppkavaljer till Globen.


Hon är världsmästare och historisk olympier med sina tre raka guldmedaljer.
Holländska Anky van Grunsven är ruggigt rutinerad i dressyrsadeln, men i maskeradsammanhang är hon en glad novis. Under hästdagarna i Globen deltar hon i sitt första förvandlingsnummer till häst. Frågan är vilken hoppkavaljer som kan matcha världsettan i maskeraden?

Förra året tog maskeradklassen i Globen ett nytt grepp och bjöd in dressyren till showen. I Fancy Dress(age) bildar hopp- och dressyrstjärnorna par och tävlar tillsammans i hoppning, dressyr och bästa uppträdande och utstyrsel. Medan hoppryttaren tar sig an en bana på tid får dressyrryttaren bekänna färg i de tre P:na - piaff, passage och piruett.

Även om det blir debut för van Grunsven i maskeraden är hon väl hemma i showsammanhang. Hemma i Holland är hon en megastjärna även utanför ridsportvärlden med bland annat en egen tv-show, eget klädmärke och sitt förra fria dressyrprogram bjöd hon till och med på egen sång. Med Ankys hjälp har dressyren ökat enormt i popularitet och galopperat om hoppsporten. I en undersökning gjord bland holländska skolbarn i våras visade det sig att dressyrikonen var mer poppis än till exempel den portugisiske fotbollsstjärnan Christiano Ronaldo.

Ridande domare i Fancy Dress(age) är skådespelerskan Helena Bergström som också gör debut i Globen.

I Globen tävlar Anky van Grunsven framförallt i dressyrens världscup. Under fredagen håller hon också en clinic där hon delar med sig av sina mästartips med hjälp av två svenska elever, nyblivna svenska mästarinnan för unga ryttare Johanna Due Boje, Förslöv, och flerfaldiga SM-medaljören Emelie Brolin, Sparreholm.

Stockholm International Horse Show 28-30 november

Tidsprogram i korthet
Fredag 28 november 11:00 Clinic med Anky van Grunsven, Holland, med Johanna DueBoje och Emelie Brolin
Fredag 28 november i kvällsföreställningen med start 19:00 Fancy Dress(age)
Lördag 29 november 9:00 FEI World Cup Dressage Grand Prix
Söndag 30 november 12:50 FEI World Cup Dressage Grand Prix Kür

FOTO: Beau Monde/Ester Gebuis

Inga kommentarer: